|
|
|
...
Hozzávalók:
4 tojásból piskóta,
2 dl tej,
2 dkg búzadara,
20 dkg margarin,
20 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
50 dkg megtisztított ribizli,
a tetejére citrommáz,
ribizli.
A piskótát megsütjük, majd kettévágjuk, és a következő krémmel töltjük meg: a tejből a búzadarával tejbedarát főzünk és kihűtjük... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1,5 dl tejszín
1,25 dl tej
50 dkg cseresznye
10 dkg porcukor
1 tasak vaníliáscukor
fél citrom (leve)
ELKÉSZÍTÉS
A tejet és a tejszínt jól lehűtjük A kimagozott cseresznyét a porcukorral, a vaníliáscukorral és a citromlével pürésítjük. A tejet és a tejszínt összekeverjük, elektromos habverővel krém... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Ültessünk gyümölcstermő bokrokat, fákat!
A gyümölcstermő bokrok és fák ültetésének legmegfelelőbb időszaka az ősz. Bár ültetni általában október végén és november elején lehet, a telepítésre már most készülhetünk.
A bokrok és fák kiválasztásakor érdemes mérlegelni, hogy milyen színű gyümölcsöt terem az adott fajta. A kékszínű gyümölcsök ugyanis flavonoidokat (... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
8 őszibarack
20 dkg cukor
5 dl víz
1 vaniliarúd
1 liter édes fehérbor
25 dkg fekete ribizli
12 mentalevél
1 csokor friss mentalevél
10 dkg pisztácia
ELKÉSZÍTÉS
A barackokat 1 percre forró vízbe dobjuk, hogy a héjukat könnyen lehúzhassuk, majd mindet meghámozzuk, kettévágjuk, kimagoz... |
|
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1,5 dl narancsszörp
6 dl víz
20 dkg piros ribizli
8 dkg kristálycukor
ELKÉSZÍTÉS
A narancsszörpöt és a vizet összekeverjük, és egy tálba öntjük. Mélyhűtőben megfagyasztjuk, közben villával időnként megkeverjük, hogy szemcsés-kásás állagú granitát kapjunk. A ribizlit szitán áttörjük, hogy mag nélküli gyümölc... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
8 nektarin
2-2 evőkanál akácméz és citromlé
20 dkg ribizli
A krémhez:
2 dl tejszín
1 evőkanál porcukor
6 csepp keserűmandula-aroma
ELKÉSZÍTÉS
A krémhez a tejszínt a cukor háromnegyedével és az aromával kemény habbá verjük, majd felhasználásig hűtőbe tesszük. A nektarinokat meghámozzuk, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Feketeribizli-likőr (Liqueur de cassis)
HOZZÁVALÓK:
1 kg fekete ribizli
2-3 szegfűszeg
1 darabka fahéj
1 liter gyümölcspálinka
75 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉS
A ribizlit megmossuk, leszemezzük, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a szegfűszeget, a fahéjat, a pálinkát, végül a cukrot. Lefedve 1 hónapig állni hag... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1,5 kg sütőtök
22 dkg kristálycukor
1 tojásfehérje
5 dkg porcukor
2 vaniliarúd
2 citrom leve és reszelt héja
3 dkg gyömbér (reszelt)
2 dl narancslé
35 dkg ribizli
mentalevelek
ELKÉSZÍTÉS
A tojásfehérjét a porcukorral simára keverjük, és belemártjuk a mentaleveleket. Egy tepsibe sütőp... |
|
|
|
|
|
|
|
Kedves Mindnyájan!
Bizonyára emlékeztek/emlékeznek még, hogy 6-7 évvel ezelőtt a Danone meg
akarta szüntetni a Győri Keksz- és Ostyagyárat. Akkor a lakossági
bojkott és az akkori kormány határozott fellépése visszakozásra
kényszerítette a Danone-t.
Most egy másik céggel van hasonló gond. Nógrádi gyümölcstermelő
barátainktól tudjuk, hogy a Rauch ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (12 szelethez):
A tésztához: 25 dkg finomliszt, 12,5 dkg fagyos vaj/margarin + a formához, 8 dkg porcukor + a szóráshoz, 2 tasak vaníliás cukor, egy csipet só, 1 kk. sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 ek. tejföl, 1 tojássárgája. Továbbá: 4 dkg dió, 30 dkg sűrű szilva-/baracklekvár, 5 dkg ribizli/áfonya (mélyhűtött), 1 tojássárgája a kenéshez.
1. A t... |
|
|
|
|
|
|
|
VARRÓ DÁNIEL: NÉGY GASZTRONÓMIAI LIMERICK
Volt egy úr, lakhelye Piripócs,
Fogkrémmel ette a pirítóst.
Rakott rá ribizlit,
Kérdezték: ,,hogy ízlik?"
Azt mondta: ,,finom, csak kicsit sós."
Volt egy úr, lakhelye Alaszka,
Nejét egy barlangba falazta.
Kérdezték: ,,miért tette?"
Azt mondta: ,,M... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg vaddisznóhát, 15 dkg szalonna, 10 szem aszalt szilva, egy marék ribizli, 1-2 dl vörösbor, vadfűszerkeverék, zsír, só, szilvalekvár
Elkészítése:
A húst kicsontozzuk, megspékeljük vékony csíkokra szeletelt szalonnával és aszalt szilvával, majd vadfűszerrel befűszerezzük, és kb. 6 órát a hűtőben tároljuk. Besózzuk, és forró zsíron eg... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 kis görögdinnye
1 sárgadinnye
25 dkg eper
10 dkg málna
10 dkg ribizli
2 banán
2 őszibarack
2 citrom (leve)
1 kávéskanál narancsvirág-víz
2 evőkanál porcukor
A díszítéshez:
citromfűlevelek
citromszeletek
ELKÉSZÍTÉS
A görögdinnye felső harmadát levágjuk. Dinny... |
|
|
|
|
|
|
|
...transzcendens romantikus realizmus
Jó feleségek-
Louisa May Alcott, Lazi Kiadó, Szeged, 2005
280 oldal, ára 2300 forint
Nem nehéz jó feleségnek lenni, és én is jól érzem magam egy házasságban, ha páros heteken nős lehet az ember, páratlanon nőtlen.
Ilyen szépen megmunkált fa vaskarikát ritkán láttam, mint e romantikus eszm... |
|
|
|
|
|
|
|
Vigyázat! Mérget tartalmazhat!
A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg toxikológusát!
A zöldségekbe, a gyümölcsökbe olyan mérgek kerülhetnek, amelyek még megmosás esetén is hormonális, immunrendszeri zavarokat, daganatos megbetegedéseket is okozhatnak. A legnagyobb arányban a déligyümölcsök tar... |
|
|
|
|
|
|
|
Méreg vagy vitamin?
A zöldségeken és gyümölcsökön lévő növényvédőszerek egy része lemoshatatlan, ezért fogyasztás során a szervezetünkbe kerül, ahol immunrendszeri zavarokat, daganatos megbetegedést okozhat. Néhány ötlet az időzített bomba elkerülésére.
Télen és kora tavasszal nehéz ellenállni a boltokban és a piacon kínált friss salátának, reteknek vagy épp... |
|
|
|
|
|
|
|
Áfonyás őzmedalionok
HOZZÁVALÓK:
80 dkg őzhús
2 dl tejszín
10 dkg áfonyadzsem
4 fürt ribizli
4 szelet kenyér
fél dl portói bor
4 dkg vaj
4 szem borókabogyó
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
Futassuk meg a vajban az összezúzott borókát, majd pirítsuk benne a hússzeleteket, oldalanként 4-5 percig. Sózzuk, borsozzuk, és önt... |
|
|
|
|
|
|
|
Tegnap családi találkozó volt nálam. Sütöttem vargabélest. Mindenkinek nagyon ízlett.
A repertuárban szerepelt még gyümölcsleves,
Hozzávalók: 2l víz
500gr eper
gyümölcsök, amiket otthon talá... |
|
|
|
|
|
|
|
Ne gondolják, hogy Hamupipőkének kell lennie annak, aki ribizlit akar eltenni!
A ribizlit alaposan, többször váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük, és szárával együtt feltesszük egy lábasba főni. Pár percig rotyogtatjuk, majd átpasszírozzuk, és az így kapott mag és héj nélküli gyümölcsvelőhöz kilónként 40-50 dkg cukrot adunk. Takaréklángon fél óráig főzzük, majd... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
8 őszibarack, 15 dkg ribizli, 20 dkg cukor, 2,5 dl tej, 2 tojás, 1,5 dkg keményítő, 1,5 dkg liszt, 3 dkg cukor, 1 rúd vanília, kevés vaj.
Elkészítése:
Mossuk meg az őszibarackot, tegyük lábosba, öntsünk rá vizet, adjunk hozzá kevés cukrot. Forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni. Ezután húzzuk le a barack héját, vágjuk negyedekbe... |
|
|
|
|
|